zonder stress naar je jobbeurs angélique monballieu en michel piedfort 2

Zonder stress je jobbeurs beleven

Zonder stress je jobbeurs beleven is voor veel HR-medewerkers een uitdaging.

Omdat veel jobbeurzen maar een halve dag zijn, bestaat de redenering wel eens ‘ik neem mijn karretje en ik vertrek’, zegt beurs & event coach Angélique Monballieu.

Angélique schreef een boek BeursSucces waarin ze in 11 stappen toelicht hoe je zonder stress een succesvolle beursdag beleeft met succes.

7 tips om zonder stress je jobbeurs te beleven1. Bepaal eerst je doel en je beursverantwoordelijke

Waarom wil je die beurs doen? Wil je sollicitanten zien? Is het voor de naambekendheid? Wil je ook al eerste gesprekken doen? Afhankelijk van je doel, zal je beursstand een andere indeling krijgen of er anders gaan uit zien.

Zorg voor 1 beursverantwoordelijke (hij of zij dient daarvoor niet alles zelf uit te voeren) zodat het voor alle medewerkers duidelijk bij wie men voor alle vragen in verband met de beurs terecht kan.


2. Wees minstens 1 uur op voorhand aanwezig als je stand al opgebouwd is

Kom ruim op tijd aan. Calculeer files in. Het is zonde als je een uur te laat toekomt als een beurs maar 4 uur duurt omdat je in de file hebt gestaan.

Vandaag kun je perfect een uurtje op de beurs op voorhand werken. Of gebruik dat uur om zelf eens rond te gaan en een praatje te maken met de andere HR-medewerkers (en kijk even hoe zij het aanpakken)


3. Nodig zelf ook sollicitanten uit

Communiceer je deelname aan de jobbeurs ook binnen je eigen netwerk zodat sollicitanten die je al kennen eens kunnen komen kijken. Reken dus niet alleen op het koude netwerk.


4. Train je team

Train je medewerkers op de stand op voorhand. Zeker als er verwacht wordt dat men een goede uitleg kan geven over het bedrijf, de beschikbare vacatures, de inhoud van de job, de waarden en cultuur waarvoor jullie staan. Jouw reserveteam is belangrijk als er iemand ziek valt (nu met corona in quarantaine moet), ongeval heeft,…


5. Plan op voorhand de opvolging in

Volg de sollicitaties en cv’s zo snel mogelijk op. Wanneer je de volgende dag op je werk toekomt, heeft men wel eens de neiging om de achterstand van het werk op kantoor beginnen weg te werken. Het is beter om meteen de sollicitanten en cv’s te bekijken, onderstreept Angélique Monballieu (plan voor de beurs die dag(en) als opvolgdag).


6. Leg je gsm en laptop tijdens de beurs weg

Het komt bij sollicitanten niet vriendelijk over als ze zien dat medewerkers op hun pc of smartphone zitten te scrollen of als men aan het telefoneren is. Het vergroot de stap om iets te vragen omdat men denkt dat men je stoort. En je mist waardevolle contacten.


7. Bereid open vragen voor die je aan sollicitanten kunt stellen

Bereid op voorhand open vragen voor die je aan sollicitanten kunt stellen. Ga er niet van uit dat mensen je spontaan vragen komen stellen of je zullen aanspreken.


Waarom is een jobbeurs een bron van stress?


“Op een beurs gebeurt er altijd wel iets waar je nog niet aan gedacht had”, voegt Michel Piedfort van Werkstressverminderen.be toe.

Je komt ter plaatse en je merkt dat er toch geen elektriciteitslader is, je vraagt je af hoeveel mensen er zullen komen, ineens staat je stand propvol met mensen of er komt net niemand. Je hoort een standmedewerker iets vertellen wat niet overeenkomt met de briefing, …

Daarom is het echt belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Een draaiboek helpt je daarbij omdat je dan altijd op een geschreven document kan terugvallen.

Ik ken Angélique al bijna 20 jaar. Ik vind het fantastisch hoe ze gepassioneerd over beurzen en events kan vertellen.

Meer info:

Angélique Monballieu – angelique@beurs-eventcoach.be – https://www.beurs-eventcoach.be – gsm: +32 496 23 80 65