mentor Martin Lammertyn en loopbaanbegeleider Michel Piedfort 3

Hoe voorkom je stress als zelfstandige ondernemer? 5 tips

Hoe zorg je er als zelfstandige voor dat je zaak goed blijft draaien zonder dat je veel stress op je schouders krijgt?

“Hoe als zelfstandige het overzicht behouden en slimmer werken. Dat is mijn dada”, zegt Martin Lammerteyn, bedrijfsmentor uit Blankenberge.

Ik ontmoette hem onlangs aan de kust waar hij woont. Wie zijn methode toepast, ervaart minder stress. En zo kom je dan vanzelf bij Michel Piedfort van WerkstressVerminderen terecht, die performante HR-software ter beschikking stelt. Een hulpmiddel die stress visueel voorstelt.

5 tips voor minder werkstress voor zelfstandigen

1. Druk druk druk is niet hetzelfde als rendement

Een volle agenda hebben, betekent niet altijd dat je voldoende geld verdient. Kijk dus niet alleen naar de omzet maar ook naar de geïnvesteerde tijd.

Als zelfstandige let je veel minder op het aantal gewerkte uren dan een werknemer. Hou er wel rekening mee dat op het laatste van de rit je activiteiten toch rendabel moeten blijven.

2. Hou ook het overzicht

Naast volop bezig zijn met je dagelijkse activiteiten, hou je ook best het groter plaatje in de gaten. Ken je cijfers. Wat zijn je opbrengsten, wat zijn de kosten, wat is je doel op lange termijn, wat is je gewenste omzet per jaar en per maand?Welke inspanningen staan daar tegenover? Je financiën is meer dan je BTW betalen of het binnenbrengen van de facturen bij je boekhouder.

3. Kijk door de details naar het geheel

Hoe presteer jij of je bedrijf tegenover je collega’s? Wat is je markt? Waar ga je naar toe? Hoe presteer je tegenover vroeger. Als zelfstandige zonder personeel hoef je echt geen 12 uur gestresseerd te werken om efficiënter te kunnen werken.

4. Werk in je zaak en aan je zaak

Werken in je zaak is het presteren van factureerbare uren. Werken aan je zaak is tijd vrijmaken voor het realiseren van je jaardoel, kwartaaldoelstellingen of maanddoelen.

Werken aan je zaak is bijvoorbeeld ook een marketingplan opstellen, nadenken over doelgroepen, netwerken of nagaan welke verschuivingen er in je assortiment zitten en hoe dit komt.

5. Neem ons als sparring partner

“Vaak volstaat het al om een paar uur per maand tijd te maken om samen te zitten met een externe partner”, gaat Lammerteyn verder, “het feit dat je de tijd neemt om aan je zaak te werken, verheldert enorm.

Je geeft jezelf meer structuur en je krijgt sneller inzichten net omdat je met iemand praat die wat verder van je zaak af staat.

Over Martin Lammerteyn (Blankenberge):
Als Bedrijfsmentor is hij het commercieel klankbord voor entrepreneurs en intrapreneurs op een scharniermoment. Hij stimuleert alle vaardigheden en factoren binnen de onderneming die nodig zijn om maximaal de aanwezige commerciële capaciteit te benutten. Dit garandeert de continuïteit! (zonder stress) – Mobiel 0476 544 866 – www.bedrijfsmentor.com

Over Michel Piedfort (Antwerpen):
Michel ontwikkelde Werkstressverminderen.be en Testjewerkstress, HR-software die ongezonde werkstress meet en uitval voorspelt. Hij behandelt al meer dan 3 jaar met succes mensen met werkstress met zijn WSV-methode. Als leidinggevende of HR krijg je zo via een eenvoudige manier gelukkigere medewerkers en verminder je ziekteverzuim – Mobiel 0486 329 020 – www.werkstressverminderen.be

Zowel Martin als Michel houden zich bezig met stress, mensen en beter presteren op de werkvloer.